|
|
|
|
|
|
|
Saksılar dolsun.. Pencereler renklensin.. |
Yeni bir yıla merhaba dedik .. Kış tam olarak geldi dedirtmeyip bizlere bahçeye, parklara, balkonlara çıkma imkanı versede..havalar artık iyiden iyiye... |
|
|
|
|
| | |
|
|
|
YENİ YILINIZ KUTLU OLSUN |
... |
|
|
|
|
| | |
|
Tüm Haberleri Listele
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Adaçayı Nasıl Yetiştirilir? |
|
Adaçayı ( Salvia Officinalis )
Diş otu ya da mermeriye olarak da bilinen adaçayı, ballıbabagiller ailesinderdir. Ülkemizde yaklaşık 90 farklı türde yetişen bu bitki, en çok Akdeniz bölgesini sever. Otsu ya da çalımsı türleri vardır. Yabani olarak da yetişir. Yaprakları gümüşi gri renkli, hoş kokuludur. Haziran, temmuz aylarında pembe, mor, beyaz çiçekleri açar.
Yetiştirilmesi
Adaçayı yetiştirmek için ilkbaharda ya da sonbaharda tohumlarını küçük kaplara ekin. İlk filizlerini gördüğünüzde daha büyük bir saksıya ya da behçeye taşıyın. Toprağının geçirgen olmasına özen gösterin. Adaçayı soğuğu sevmez, güneşte mutlu olur. Onun dışında özel bir bakım istemez, kaprisi yoktur. Yapraklarını yazın, çiçeklenmeden hemen önce ya da sonbaharda toplayabilirsiniz.
Adaçayı, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar. Astıma iyi gelir. İdrar ve ter sökücü özelliği vardır.
Nasıl Kullanılır?
Adaçayının kuru yaprakları çay şeklinde tüketilebilir. Bir litre kaynar suya 20 gram adaçayı koyup 10 dakika demlenmesi beklenir, ardından süzülüp içilir. Ancak günde 1-2 fincan içilebilir. Daha fazlası zararlıdır. Yaprakları yemeklere koku ve lezzet vermek içinde kullanılır. Banyo suyuna karıştırıp yıkanılırsa zindelik verir.
|
02.12.2011 |
|
|
|
|